Norskt och ryskt i RPS 2016


Torsdag 11 feb 2016, kl 16

Det blev en dramatisk avslutning på tävlingarna runt Stockholms slott där norska Maiken Caspersen Falla med stenhård körning tog en stor seger på damsidan och ryssen Nikita Kriukov efter en imponerande körning på upploppet fick kliva högst upp på pallen i herrklassen.

Arrangörerna har jobbat hårt för att säkra snötillgången i ett varmt Stockholm, och nu när det äntligen var dags var stämningen på topp. Ett stort antal åskådare fyllde läkarna och kantade hela banan. Det var många svenska flaggor som vajade och stort publikstöd för både svenska och norska åkare.

Tävlingarna drog igång klockan 12.15 med prologen, där Sverige ställde upp med 16 damer och 16 herrar. Kvalet blev en svensk succé på damsidan där åtta åkare gick vidare till finalpasset. 

I damfinalen stod 1 ryska, 2 norskor och 3 svenskor på startlinjen. Det blev tuff körning hela vägen, och i det långa motlutet upp mot mål fick Stina Nilsson se sig frånåkt av Falla och Östberg. Det svenska teamet lämnade in en protest mot för tuff körning från norskorna som underkändes. Det slutade med svenskt på tredje, fjärde och femte plats.

1. Maiken Caspersen Falla, NOR
2. Ingvild Flugstad Östberg, NOR
3. Stina Nilsson, SWE
4. Hanna Falk, SWE
5. Jennie Öberg, SWE
6. Evgenia Shapovalova, RUS

Det var som vanligt mycket prat innan start om ifall åkarna skulle gå med fäste eller inte, och trots lösa förhållanden visade det sig att många av åkarna på herrsidan framgångsrikt stakade sig igenom banan utan fästvalla.

På herrsidan var Oskar Svensson den ende svensk som tog sig vidare från prologen. Han vann sin kvartsfinal men blev utslagen i en tuff semifinal.

När det var dags för herrarnas final stod 4 norrmän uppställda på startlinjen tillsammans med en fransman och en ryss. Länge såg det ut att bli norskt på de tre första platserna men på det långa upploppet gjorde ryssen Kriukov, som åkte med fäste, en fantastisk avslutning och tog sig ända fram till en klar seger.

1. Nikita Kriukov, RUS
2. Ola Vigen Hattestad, NOR
3. Petter Northug, NOR
4. Finn Haagen Krogh, NOR
5. Baptiste Gros, FRA
6. Sondre Turvold Fossli, NOR

Resultat damer

http://royalpalacesprint.se/bilagor/b584Ladies_Result.pdf

Resultat herrar

http://royalpalacesprint.se/bilagor/b587Men_Result.pdf 

Text: Emma Bromark